Bel voor vragen of meld je meteen aan!
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Als spelen en bewegen niet vanzelf gaat

Ademhalingsproblemen bij kinderen

Ademhalingsproblemen bij kinderen kunnen aangeboren zijn of ontstaan op latere leeftijd. Een kinderfysiotherapeut kan hierbij helpen.

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen bij kinderen kunnen zijn aangeboren of ontstaan op latere leeftijd. Veelvoorkomende problemen waarvoor een kinderfysiotherapeut kan worden geraadpleegd zijn: 

Veel voorkomende aandoeningen

Astma

Circa 5 tot 15% van de kinderen heeft de diagnose astma. Deze kinderen hebben chronisch ontstoken, vernauwde en/of prikkelbare luchtwegen op basis van verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen voor specifieke en niet-specifieke prikkels, zoals inspanning, rook, stof, stuifmeel, huidschilfers van dieren, mist, kou en virale infecties. Hierdoor hebben ze last van kortademigheid, piepend ademhalen, hoesten en vermoeidheid.


Kinderen met astma hebben vaak een verminderde conditie of zijn terughoudend om te bewegen. Sporten lukt niet goed, ze komen niet goed mee bij de gym of op het schoolplein. Zo verdwijnt hun plezier in bewegen, terwijl dat juist zo belangrijk is. Ook kan hierdoor de omgang met andere kinderen beïnvloed worden.

Inspanningsastma

Veel kinderen met astma hebben bovendien inspanningsastma. Inspanning lokt dan een astma-aanval uit. Dat leidt tot extra benauwdheid, piepende ademhaling of pijn op de borst. Met deze vorm van astma kan je kind echter wél sporten, als het maar op de juiste manier de medicijnen inneemt.


De klachten kunnen per dag verschillend zijn. Toch is het een ziekte die niet over gaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie. Een behandeling met medicijnen geneest de longontsteking vrij snel. Astmaklachten kunnen soms weken tot maanden aanhouden bijvoorbeeld na griep. Soms zijn er periodes waarin je kind weinig tot niets merkt van zijn/haar astma. Dan lijkt de astma genezen, maar is het niet.


Astma en allergieën kunnen erfelijk zijn. Vaak verminderen de klachten op latere leeftijd. Echter bij zware astma of een ernstig gestoorde longfunctie kan astma ook op latere leeftijd blijven bestaan of terugkomen. Wanneer ouders en/of kinderen roken, komt astma op latere leeftijd meer voor. Medicatie gebruiken en prikkelende stoffen (sigarettenrook) mijden is belangrijk. 


Wil je meer weten over astma bij kinderen? Lees hier meer informatie

Contact opnemen

Neem contact op met Kinderfysiotherapie Boxtel en wij kijken graag met je mee. Samen gaan we op zoek naar een passende oplossing voor het kind. 

Hyperventilatie

Bij hyperventilatie is er bij je kind sprake van een te snelle/diepe ademhaling, waardoor de balans tussen zuurstofopname en koolzuurafgifte verstoord raakt. Dat geeft een hele vervelende sensatie; ze worden benauwd en duizelig, kunnen gaan transpireren, krijgen druk/pijn op de borst, tintelende vingers of tintelend gevoel rondom de mond. Vaak ontstaat er angst en paniek.


Hyperventilatie gaat vaak gepaard met stress, angst of oververmoeidheid. Tijdens een hyperventilatie-aanval denken kinderen vaak dat ze flauwvallen. Maar in de praktijk komt dat zelden voor. Door de angstreactie krijgen ze namelijk meer adrenaline, wat hen juist wakker houdt.

Disfunctioneel ademhalen

Disfunctioneel ademhalen betekent letterlijk verkeerd ademen. Hyperventilatie is een van de uitingsvormen hiervan. Disfunctioneel ademen is echter een breder beeld van verkeerd ademen. Opvallend zijn een onregelmatige ademhaling, overmatig zuchten, en een overwegend borstkasademhaling (hoog ademen). Disfunctioneel ademen kan leiden tot aanzienlijke en langdurige klachten.


Veelvoorkomende klachten

Enkele andere veelvoorkomende klachten bij disfunctioneel ademen zijn:

Hoe ontstaat disfunctioneel ademhalen?

Disfunctioneel ademhalen ontstaat vaak na een langere periode van stress. Maar er zijn ook lichamelijke oorzaken zoals een hersenschudding of een operatie. Mogelijk is er sprake van een combinatie van beide oorzaken.

Taalslijmvliesziekte (Cystic Fibrosis)

Cystic Fibrosis (ook: taaislijmziekte) is een overerfbare ziekte, waarbij slijm dat op diverse plaatsen in het lichaam wordt afgescheiden, door een genetische afwijking abnormaal taai is. De belangrijkste plaatsen waar het taaie slijm wordt gevormd zijn de longen, het maagdarmkanaal, de lever, de alvleesklier en de teelballen. Het taaie slijm in de longen kan niet goed worden afgevoerd, waardoor het langdurig in de longen blijft. Het opgehoopte slijm zorgt daar voor ontstekingen en leidt tot benauwdheid.

Wat doet kinderfysiotherapie?

Intake en onderzoek

Eerst heeft de kinderfysiotherapeut een gesprek om u en uw kind en vindt er een onderzoek plaats om inzicht te krijgen in de klachten. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een vragenlijst. Tijdens een observatie wordt het adempatroon beoordeeld, naast de houding en de algehele motoriek. Daarnaast gekeken naar de ademvoorwaarden zoals het ademvolume, de beweeglijkheid van de borstkas, de belastbaarheid en de conditie en/of de spierkracht.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit verschillende onderdelen:

Contact opnemen

Onze kinderfysiotherapeuten beschikken over uitgebreide kennis van aandoeningen die vaak bij kinderen en/of jongeren voorkomen. Wij werken hulpvraaggericht en samen gaan we op zoek naar een passende oplossing. 

Deel dit bericht!

Zoek naar andere interessante artikelen

Gerelateerde berichten