Bel voor vragen of meld je meteen aan!
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Als spelen en bewegen niet vanzelf gaat

Chronische pijn

Pijn bij kinderen komt regelmatig voor. Buikpijn, hoofdpijn en pijn in rug, armen of benen komen het vaakst voor. Het wordt chronische pijn genoemd als de pijnklachten langer dan 3 maanden vrijwel iedere dag aanwezig zijn.

Hoe ontstaat chronische pijn?

Soms is er een aanleiding voor het ontstaan van chronische pijnklachten, zoals een ongeval waardoor er een kneuzing, breuk, ontsteking of infectie ontstaat. Hierdoor ervaar je pijn die normaalgesproken verdwijnt als het letsel genezen is. Soms verdwijnt deze pijn niet en ontstaan er chronische pijnklachten. Maar ook zonder directe aanleiding kan chronische pijn ontstaan. Een periode van overbelasting van het lichaam in de vorm van stress kan chronische pijnklachten veroorzaken. Ook als die stress niet duidelijk waarneembaar is.


Als er ergens in het lichaam letsel is, worden pijn zenuwen geprikkeld. Deze pijnzenuwen geven aan de hersenen een signaal door dat er pijn is en waar de pijn is.


Door aanhoudende pijn, stress of soms ook zonder aanleiding ontstaat er overgevoeligheid van deze pijnzenuwen. Waardoor er al bij lichte pijn of zelfs alleen bij aanraking of bewegen door de pijn zenuwen een signaal doorgegeven wordt aan de hersenen. De hersenen vertalen dit signaal als pijn, terwijl er helemaal of nauwelijks sprake van pijn is. Omdat het normaal is dat we bewegen en onze huid wordt aangeraakt door bijvoorbeeld onze kleren, geven de pijnzenuwen voortdurend het signaal aan de hersenen dat er pijn is en ontstaat chronische pijn. Chronische pijn is echt, zit niet tussen je oren en doet echt pijn.


Door chronische pijn wordt het bewegen van pijnlijke lichaamsdelen vaak vermeden, het doet immers pijn. Hierdoor worden spieren zwakker en gewrichten minder soepel, waardoor bewegen steeds minder goed lukt en meer pijn gaat doen als er toch bewogen wordt. Ook zal er sneller spierpijn ontstaan als er lange tijd niet meer bewogen is.

De hersenen veranderen ook door de voortdurende stroom van pijnsignalen die hier binnen komen. Ze worden steeds gevoeliger om de pijnsignalen op te vangen en kunnen ook andere signalen die niets met pijn te maken hebben, aanzien voor pijnsignalen.

Ook worden bepaalde delen van de hersenen die betrokken zijn bij stemming geactiveerd, waardoor je je minder blij, meer verdrietig angstig of moe kunt gaan voelen. Hierdoor wordt je minder actief en ben je vaker met je pijnklachten bezig en kun je bang worden dat ze nooit meer weg zullen gaan.

Behandeling chronische pijn

Indien er letsel gevonden wordt die de chronische pijnklachten veroorzaakt, zal er geprobeerd worden dit letsel te genezen of weg te halen. Meestal is er echter geen sprake van letsel meer en kan dan het moeilijk zijn om dat te accepteren. In dit geval is het belangrijk om de zoektocht naar het letsel bewust los te laten.

Het doel van de behandeling is dan niet het weghalen van de oorzaak van de chronische pijnklachten, maar om minder last te hebben van de chronische pijnklachten.


Voor het behandelen van chronische pijnklachten is vaak een combinatiebehandeling belangrijk: gesprekken die gaan over hoe om te gaan met de pijn, aandacht voor je stemming, een programma om de conditie te verbeteren en het weer ondernemen van lichamelijke activiteiten.

Kinderfysiotherapeuten

In onze praktijk werken de kinderfysiotherapeuten samen de kinderpsychologen van Buro3o, locatie Boxtel, Locaties | Buro3o , om deze behandeling vorm te geven.

Het is belangrijk om een behandelplan samen op te stellen en gefaseerd te werken aan doelen. De kinderfysiotherapeuten maken vaak gebruik van ‘graded exercise therapy’ of GET. De betrokkenheid van de omgeving is in het behandelplan ook erg belangrijk.

 

Links

https://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/hoofdpijn/chronischepijn.php

Chronische pijn bij kinderen (isala.nl)

Deel dit bericht!

Zoek naar andere interessante artikelen