Bel voor vragen of meld je meteen aan!

Als spelen en bewegen niet vanzelf gaat

Dry needling

Indien nodig maken onze kinderfysiotherapeuten ook gebruik van dry needling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hele dunne naaldjes die in de pijnlijke spier(en) worden aangebracht. Wij passen deze behandeling vooral bij jongeren toe. De te hoge spierspanning verminderd snel en ‘normale’ bewegingen zijn dan weer mogelijk. Voordat de behandeling wordt ingezet, wordt toestemming gevraagd aan ouder en kind.

Wat is dry needling

Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt.


De kinderfysiotherapeut die de behandeling toepast, voelt eerst waar het ‘triggerpoint’ zich in de spier bevindt. Dat kan wat gevoelig zijn. Als het triggerpoint is gevonden, plaatst de kinderfysiotherapeut het kokertje, waar de naald in zit, op de huid. Het inbrengen van de naald is nauwelijks voelbaar. Hierna brengt de kinderfysiotherapeut de naald in de spier. Op het moment dat in het triggerpoint geprikt wordt, zal de spier in dat gebied reageren door snel samen te trekken en weer te ontspannen. Soms veroorzaakt dit een wat doffe pijn of geeft het een elektrisch gevoel. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) naald gebruik. De kinderfysiotherapeut spuit dus geen vloeistof in de spier. 

Dry needling bij kinderen

Belangrijk is om te weten dat dry needling meestal niet de eerste behandelmethode bij kinderen zal zijn. Bijna altijd worden andere methoden gebruikt die de klachten sterk kunnen doen verminderen en/of verdwijnen. Mocht er onvoldoende verbetering zijn, kan dry needling een vervolgstap zijn. 

Deel dit bericht!

Zoek naar andere interessante artikelen