Bel voor vragen of meld je meteen aan!

Als spelen en bewegen niet vanzelf gaat

Kinderfysiotherapie bij baby’s

Vraag je je af of jouw baby of zuigeling fysiotherapie nodig heeft? Al bij de allerkleinsten kan er soms sprake zijn van een vertraagde of afwijkende motorische ontwikkeling. Hoe eerder uw baby behandeld wordt, des te kleiner de verstoring in de ontwikkeling is.

Signalen die u kunnen opvallen bij zuigelingen (0-2 jaar), waarbij het altijd raadzaam is een kinderfysiotherapeut te raadplegen:

Voorkeurshouding baby

Wanneer een baby zijn of haar hoofdje langere tijd het liefst naar links, naar rechts of juist in het midden houdt, wordt er gesproken over een voorkeurshouding. Deze houding leidt tot een asymmetrische ontwikkeling. Herkent u signalen hiervan bij uw baby? Meer informatie over voorkeurshouding en afplatting van de schedel vind u hier of neem contact met ons op.

Huilbaby

Een baby kan meestal snel getroost worden door bijvoorbeeld te voeden, verschonen of koesteren. In sommige gevallen voelen baby’s zich onrustig, huilen uren aan één stuk door en voelen gespannen aan. Dit kunnen kenmerken zijn van een huilbaby. Wij geven u graag tips om na te gaan wat u kunt doen wanneer uw kind langere tijd per dag huilt en ontroostbaar lijkt.

Prematuur baby

Een zwangerschap duurt gemiddeld 37 tot 40 weken. We spreken van vroeggeboorte of prematuriteit wanneer uw baby geboren wordt bij een zwangerschapsduur korter dan 37 weken. Deze baby’s worden prematuren genoemd. Een vroeggeboorte met de duur van minder of gelijk aan 32 zwangerschapsweken wordt als extreme prematuriteit gedefinieerd. Ongeveer 7% van de baby’s wordt prematuur geboren.

Dysmatuur baby

Men spreekt van dysmature baby’s als baby’s geboren worden met een lager gewicht dan verwacht wordt voor de duur van de zwangerschap. Dit kan allerlei oorzaken hebben zoals een zwangerschapsvergiftiging, een meerlingzwangerschap, een niet goed werkende of loslatende placenta, een groeistoornis of een stofwisselingsziekte bij de baby. Ook prematuur geboren baby’s kunnen dysmatuur zijn.

Afwijkend looppatroon baby

Als uw kindje net begint te lopen kan het zijn dat het naast het lopen op platte voetjes andere manieren van lopen laat zien:

Ook kan het zijn dat uw kindje regelmatig valt. Dit alles kan onderdeel van het beginnend lopen zijn, maar het komt ook regelmatig voor het afwijkend looppatroon blijft bestaan. Als uw kindje 2 maanden na aanvang van het lopen nog steeds een afwijkend looppatroon laat zien, is het goed om met ons contact op te nemen.

Overige signalen bij baby’s

Wanneer u bij uw kindje één van onderstaande signalen opmerkt, neem dan ten aller tijde contact met ons op. Wij denken graag met u mee.


Overige signalen bij baby’s:

Aandoeningen:

Babymassage

Babymassage is zowel voor jezelf als voor je baby genieten en ontspannend. Door het lichamelijke contact stimuleer je de gehele ontwikkeling, de doorbloeding van de huid en baby’s zintuigen. Door met regelmaat te masseren slaapt je baby rustiger, de spijsvertering wordt beter en vaak verminderen darmkrampjes en overstrekking. De band tussen jou en je baby wordt er door versterkt, je leert elkaar goed kennen waardoor je de signalen van je kindje eerder herkent.